dimecres, 15 d’octubre de 2014

Vall d'Otal amb llums casuals

Vall d'Otal
Quan planifico una sortida sempre espero que la meteorologia sigui la meva aliada, que pinti un bon cel amb núvols i que a més, si és possible, estiguin ben col·locats en l'escena que vull fotografiar. Sí, això és una mica ciència ficció, tot i que podem preveure una mica què ens podem trobar, amb els mapes que ens ofereix la meteo, jo m'ajudo de webs com el tiempo.es que et permet veure un "hora a hora" què et pots trobar a una determinada localitat i també diferents webs com http://www.meteo.cat/servmet/radar, en el cas de Catalunya o http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/radar per tot Espanya, on es pot consultar el meteosat, i avaluar la situació de tempestes en temps real. Últimament he pogut comprovar que les tempestes, a vegades són molt locals i, tot i que en el radar pots veure que tens núvols a sobre, la tempesta descarrega amb intensitat a uns pocs quilòmetres enllà. No és gens fàcil interpretar bé la meteorologia i és un dels temes que em vull aplicar, almenys a nivell bàsic, per tal de poder afinar cada cop millor les planificacions.

Però no sempre podem planificar les sortides com voldríem, a vegades tenim guardats uns dies a la feina de fa temps o bé, de cop i volta ens ve de gust escapar-nos i resulta que fa un temps anticiclònic que, a priori, no convida a pensar que tindrem les millors llums per fotografiar. 

Una cosa d'aquestes em va passar durant una de les últimes escapades que he fet a la Vall d'Ordesa, els butlletins ens regalaven cels blaus i un bon sol. Les fotografies que avui us ensenyo són de la Vall d'Otal, un indret que vaig poder descobrir en una breu excursió i em va deixar molt bon gust de boca i amb moltes localitzacions on aprofundir més. Com podeu veure, el cel no és precisament una explosió de colors, senzillament és blau, però no per això hem de guardar la càmera. La llum, sobretot la de tarda o a primera hora del matí, és encara prou rasant i al incidir en les muntanyes de manera més lateral, deixa uns jocs de llum que podem aprofitar. Les parts il·luminades contrasten amb les que queden més a l'ombra i, en les postes i sortides de sol, els pics o muntanyes, es tenyeixen de taronja-vermellós contrasten de meravella amb el cel blau, que amb l'ajuda d'un polaritzador, podem emfatitzar encara més aquest contrast. Al tenir el cel blau, sense núvols, quedarà una fotografia més neta, però no per això menys bonica, simplement, expressen sensacions diferents.

Bany de llum
Espero que us agradin les imatges, en penjo dues d'una composició molt semblant, però volia compartir la subtilesa del canvi de llum en una posta de sol amb uns pocs minuts de diferencia.

Darrera espurna de llum al pic de Tendeñera 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada